5. Testmozgással egy nagy lépés a “KORTALANSÁG” útján

A rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és fontos szerepet játszik kezelésükben is.

Hogyan tudjuk életünkbe a rendszeres mozgást beiktatni?

A mozgásszegény életmód megváltoztatásával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy ahhoz leginkább elhatározás szükséges, nem pedig pénz vagy idő. Napi 30 perc mozgás legalább hetente három alkalommal már elegendő ahhoz, hogy a mozgásszegénységet, mint kockázati tényezőt csökkentsük vagy kiiktassuk az életünkből.

Futás:

Napjainkban „trendi” a futás. Sokan futnak maratont, félmaratont. Azonban fontos a mértékletesség. „Jóból is megárt a sok.”

Tökéletesen megfelelő tevékenység például az egyenletes tempójú gyaloglás. A nem otthon dolgozóknak mindenképpen el kell jutnia a munkahelyére, illetve onnan haza, ami kiváló alkalmat nyújt a napi rendszeres testmozgás biztosítására: menjen gyalog dolgozni és haza, vagy ha a távolság túl nagy, legalább az oda– vagy visszautat tegye meg gyalog. Ezen túlmenően mindenkinek vannak intéznivalói: a gyaloglás ekkor is beiktatható. Kiválóan használhatók a lépcsők, mint a testmozgás kellékei: ha emeleten dolgozik, vagy lakik, használja rendszeresen a lépcsőket. Tanácsos a fokozatosság elvét megtartani: tízperces sétával, illetve 2–3 emelettel kezdje, s fokozatosan, néhány naponta emelje az adagot.

Kerékpározás:

Nincs szükség a legmodernebb kerékpárra és divatos kerékpáros ruhára, bármilyen öreg kerékpár megteszi. Az viszont fontos, hogy a zsúfolt útvonalak helyett kerékpárutakat, csendes utcákat válasszunk, a balesetveszély elkerülésére érdekében.
Az úszás például javítja és megtartja a mozgékonyságot, miközben tökéletesen kíméli az ízületeket.

Tánc:

A ritmusos mozgás közben, a tánc fajtájától és a mozgás intenzitásától függően kalóriát égetünk. További előnye, hogy az összes izmot megmozgatja –a vállaktól kezdve a karokon, a hason, a csípőn és a popsin keresztül egészen a lábakig. Mindemellett hangulat- kedély javító hatása van.

Csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik idős korukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás – az oxigénfelvevő képesség javítása útján – jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.
Tehát mindegy mit mozgunk; futás, gyaloglás, bicikli, úszás, tánc de az rendszeres legyen – legalább heti 3 alkalommal 1 óra!

Gebri Zsu; "Olyan volt ez számomra, mint egy Újjászületés, kortalannak és ismét sugárzónak éreztem magam. Ekkor már tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom, mert saját tapasztalataimat át tudom adni másoknak."