4. Szénhidrát csökkentés a formás alakért

Szénhidrátok

Azt mindenki tudja, hogy a rossz szénhidráttól hízunk, ráadásul a felesleg a szervezetben zsírrá alakul, és berendezkedik a hosszú távú maradásra. A zsírpárnáktól sokkal nehezebb megválni, mint kialakítani azokat, éppen ezért fontos a szénhidráttal csínján bánni.
“A szervezet a zsír helyett a szénhidrátokat tekinti elsődlegesen üzemanyagnak és ezeket égeti el először. Amíg van szénhidrát utánpótlás -és az átlagos amerikai étrendben mindig van- , addig zsírt a szervezet nem éget el, sőt a szénhidrátból maradt felesleget is zsírként tárolja el”.
Fontos korlátozni a szénhidrátfogyasztást és helyettesíteni ezt zsírral és fehérjével.

Itt jegyezném meg, hogy nem kell számolnom a szénhidrátokat, „csupán” oda kell figyelnem a kevesebb bevitelre. Ahhoz hogy a megfelelő vércukorszintet tartani tudjuk, naponta ötször ennünk kell. Ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül lehet dőzsölni, hanem többször keveset.

Néhány tudnivaló:
– Hagyományos fehér lisztből készült kenyere, péksütemények
– A krumpliban nagyon magas a szénhidrát tartalom
– Ne fogyasszunk és ne használjunk hagyományos cukrot. Helyette: szacharint, nádcukrot, xilit, steviát.
– Ízesített, gyümölcsös joghurt helyett natur joghurtot fogyasszunk
– Aki nem bírja sajt nélkül, válassza a kevésbé zsíros sajtokat
– Az alkoholban sok a szénhidrát
– Üdítők, bolti gyümölcslevek cukrosak. Fogyasszunk helyette frissen csavart gyümölcslét, gyógyteát, ásványvizet. Reggelente ajánlott egy pohár citromos víz.
– A szőlő és aszalt gyümölcsök közül minden gyümölcs fogyasztható
– Húst, állati eredetű fehérjét fogyasztani kell. Szervezetünknek szüksége van a bennük lévő vitaminokra ásványi anyagokra.
– Fogyasszunk sok sovány fehérjét: húst, sajtot, túrót. Reggelire ajánlott tojás fogyasztása.

Számomra az első négy hét volt meghatározó. Nem szükséges drasztikus diéta, amit úgy sem tudunk sokáig tartani. Egy kis tudatos odafigyeléssel nagy és tartós eredményt érhetünk el.
Először legyen igényünk az alakulásra, hozzunk egy döntést és e mellett tartsunk ki.
Ebben az esetben a siker nem marad el. 🙂

Gebri Zsu; "Olyan volt ez számomra, mint egy Újjászületés, kortalannak és ismét sugárzónak éreztem magam. Ekkor már tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom, mert saját tapasztalataimat át tudom adni másoknak."